Prietenii sunt o parte foarte importanta a vietii tale. Cu siguranta pe parcursul vietii tale, ai intalnit foarte multe persoane, indiferent de contexte. Ai observat ca dintre aceste persoane, cu unele reusesti sa te intelegi foarte bine, din pricina faptului ca aveti anumiti “numitori” comuni (idei, dorinte, scopuri, interese, sentimente). Daca acesti “numitori” sunt destul de puternici, acesti oameni devin prietenii tai. Probabil ai impresia ca ai foarte multi prieteni. Dar oare e impresie sau adevar? E aparenta sau esenta?

Ce trebuie sa indeplineasca un adevarat prieten…. sau …. despre valorile prieteniei….

Intr-o relatie de prietenie trebuie sa existe in primul rand, incredere reciproca. In caz contrar, este imposibila destainuirea “secretelor”, gandurilor, marturisirea sentimentelor, relatarea intamplarilor personale, etc.
Fidelitatea este la fel de importanta. Daca ai un prieten infidel, asta inseamna, implicit, prieten fals. Lipsa fidelitatii este echivalenta cu ideea cumplita a tradarii. Stii si tu ca tradarea duce la o cadere de lungime infinita a relatiei de prietenie, existand riscul intervenirii maleficei dusmanii.
Daca esti prietenul unei persoane, asta inseamna ca o simpatizezi, ca o admiri, ca o respecti! Asadar, iata inca trei valori ale amicitiei.

Altii ce cred…?

Ben Johnson, afirma ca Adevarata prietenie nu consta in numarul de prieteni , ci in devotamentul si valoarea lor.
Cu toate acestea, exista opinii diverse si chiar contrarii, in legatura cu existenta adevaratei prietenii. De exemplu, Blaise Pascal sustine faptul ca Daca toti oamenii ar sti ce vorbesc altii despre ei, nu ar mai exista nici patru prieteni in lume. Iata cum acesta sustine practic inexistenta fidelitatii.
Panait Istrati
isi exprima o parere contrara, conform careia Fericiti cei a caror inima cunoaste pasiunea prieteniei. Numai ea stie să ne faca singuratatea mai putin ucigatoare si viata suportabila…

Propun un experiment…

Asadar, intoarce-te acum la opinia ta! Vezi cati din oamenii pe care ii consideri prieteni satisfac toate “cerintele” de mai sus, concretizate in valori ale prieteniei… Acum te minunezi, observand ca ai foarte putini prieteni adevarati sau deloc…, nu?

Si totusi, ce e de facut?

Daca ai constatat ca ai prieteni adevarati (indiferent de numar) , atunci stai foarte bine! Nu e nevoie sa schimbi nimic!
Dar in caz contrar, daca nu ai niciun prieten adevarat, nu prea poti face nimic. Un prieten ti-l faci, de obicei, pe cale involuntara. In mod voit, actionezi doar ca sa sustii relatia de prietenie. Este vina ta ca nu ai prieteni oricat de dureros suna, intrucat nu ai stiut sa te apropii din punct de vedere afectiv, de “fiintele umane”, ori fie ai fost o fire prea dificila ( timida / aroganta / ipocrita / increzuta / superioara / etc), si nu s-a putut nimeni apropia de tine. Incearca sa iti schimbi comportamentul din punctele astea de vedere.